Dr. Loosen

Τα κρασιά της Γερμανίας στο τέλος του 19ου αιώνα ήταν από τα πιο γνωστά, πιο ακριβοθώρητα και πιο ακριβά του παγκόσμιου οινικού χάρτη.

Αναπάντεχα η φήμη τους ξεθώριασε λόγο των μικροοινοποιήσεων που εφάρμοζαν και των ακατανόητων ετικετών που χρησιμοποιούσαν.

Όταν ο Ernst Loosen ανέλαβε το οινοποιείο το οποίο βρισκόταν στην οικογένεια του για πάνω από διακόσια χρόνια συνειδητοποίησε πως μπορεί να ξανά φέρει το Riesling και πάλι στα ποτήρια των οινόφιλων και στην συνείδηση όλων ως μια από τις κορυφαίες και πιο ποικιλόμορφες ποικιλίες του κόσμου.

Με μέσο όρο ηλικίας αμπελώνων τα 60 έτη σε ορισμένα από τα καλύτερα βαθμολογημένα αμπελοτόπια της Γερμανίας δεν είχε λόγο να πιστεύει κάτι λιγότερο.

Η άμεση κινητοποίηση του σε μια σειρά αλλαγών που βασίζονταν στους τρόπους προώθησης της ποικιλίας έξω από τα σύνορα της Γερμανίας αλλά και βαθύτερα στις πρακτικές της καλλιέργειας των αμπελώνων ήταν αυτή που τον οδήγησε στην επιτυχία του στόχου του.

Σήμερα τα κρασιά του τα απολαμβάνουν ευρέως σε όλον τον κόσμο καθώς παράλληλα εξακολουθεί να βραβεύεται και να διακρίνεται ο ίδιος καθώς και αυτά από κορυφαίους κριτικούς.

Single Vineyard Dry Rieslings

Η Γερμανία, αν και είναι μια χώρα που παράγει εξαιρετικά ποιοτικά κρασιά, εν τούτοις δεν έχει ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των κρασιών με βάση την ποιότητα του αμπελοτεμαχίου που παράγονται, όπως συναντάμε στην Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα. Η τελευταία προσπάθεια διευθέτησης του θέματος, με νόμο, έρχεται το το 1971, όταν η αμπελουργική Γερμανική επικράτεια χωρίστηκε σε περίπου 3.400 επιμέρους τοποθεσίες. Οποιοδήποτε αμπελοτεμάχιο σε κάθε μια από αυτές τις τοποθεσίες μπορεί να δώσει κρασιά που θα ονομαστούν “Γερμανικά κρασιά”, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ποιοτική κατηγοριοποίησή τους. Η μόνη κατηγοριοποίηση των κρασιών είναι με βάση την ωριμότητα των σταφυλιών.

Η Verband Deutscher Prädikatsweingüter – Ένωση Γερμανικών Ποιοτικών Οίνων (VDP) και τα μέλη της έχουν αποφασίσει ότι το Γερμανικό σύστημα κατάταξης δεν διαφοροποιεί καθόλου τα κρασιά που παράγονται και δεν αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου.

Το 1910 ιδρύθηκε η VDP, η αρχαιότερη ένωση παραγωγών της Γερμανίας. Σήμερα αριθμεί 191 μέλη τα οποία προέρχονται από 4 διαφορετικές οινοποιητικές περιοχές της χώρας:

  • Rheingau
  • Rheinhessen
  • Pfalz
  • Mosel

Τα μέλη της ένωσης στο σύνολό τους παράγουν περίπου το 3% των συνολικών σταφυλιών που παράγεται στη Γερμανία, κατέχουν το 5% της συνολική αμπελουργικής ζώνης της Γερμανίας ενώ τα έσοδά τους αποτελούν το 7,5% του συνολικού τζίρου του Γερμανικού κρασιού.

Η ένωση θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή των παραγωγών στην ένωση, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των αμπελοτεμαχίων, που παρομοιάζει αυτό της Βουργουνδίας, και τα χωρίζει σε 4 διαφορετικές κατηγορίες.

Μερικά από τα κριτήρια συμμετοχής στην ένωση είναι τα εξής:

  • Μόνο ιδιοκτήτες οινοπαραγωγών κτημάτων μπορούν να γίνουν μέλη
  • Η αμπελουργία, η οινοποίηση αλλά και οι πωλήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από προσωπικό των κτημάτων
  • Να καλλιεργούν τα καλύτερα αμπελοτεμάχια, όπως αυτά καθορίζονται από την τοπογραφία του εδάφους και το μικροκλίμα
  • Μειωμένες αποδόσεις των αμπελιών για να αυξηθεί η ποιότητα
  • Χρήση των παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής όπως Riesling, Silvaner και η οικογένεια των σταφυλιών Pinot
  • Εστίαση στις φυσικές τεχνικές για την προώθηση μεγαλύτερης διακριτότητας στα κρασιά
  • Υποχρεωτικός τρύγος με τα χέρια για τα κρασιά των κατηγοριών VDP.ERSTE LAGE® και VDP.GROSSE LAGE® καθώς και για όλα τα ημίξηρα έως γλυκά κρασιά των κατηγοριών από Auslese μέχρι και Icewein


Μάλιστα για να τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η ένωση, γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τη πρώτη στιγμή που θα γίνει ένα οινοποιείο δεκτό στην ένωση, και σε κύκλους των 5 ετών.

Τα τέσσερα επίπεδα ποιότητας που έχει θεσπίσει η ένωση έχουν ως εξής:

VDP.GUTSWEIN: Πρόκειται για το πρώτο επίπεδο ποιότητας της ένωσης. Τα σταφύλια προέρχονται από μεγαλύτερες περιοχές, χωρίς προσδιορισμό κάποιου συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου.


VDP.ORTSWEIN: Προχωρώντας στο δεύτερο επίπεδο ποιότητας κρασιών, προχωράμε σε μικρότερες περιοχές. Μάλιστα μιλάμε για διακεκριμένες, ποιοτικά, περιοχές, που βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένα χωριά. Ένας άλλος τρόπος για την δημιουργία αυτών των κρασιών είναι από σταφύλια που δεν επιλέχθηκαν και τις ανώτερες κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Η μέγιστη απόδοση της παραγωγής σε αυτά τα αμπελοτεμάχια μπορεί να είναι 75 hl/ha
  • Η ονομασία του κρασιού γίνεται με βάση το χωριό που ανήκει το αμπελοτεμάχιο
  • Το κάθε κρασί δεν βγαίνει στο εμπόριο πριν την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους


VDP.ERSTE LAGE®: Είναι σε αντιστοιχία με τα Premier Crus της Βουργουνδίας. Πρόκειται για κρασιά που προέρχονται από συγκεκριμένα, ανώτερα ποιοτικά, αμπελοτεμάχια. Τα σταφύλια συλλέγονται αυστηρά με το χέρι ώστε να παράγουν οίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Οι επιτρεπόμενες ποικιλίες που φυτεύονται ορίζονται ανά αμπελοτόπι.
  • Η μέγιστη απόδοση της παραγωγής σε αυτά τα αμπελοτεμάχια μπορεί να είναι 60 hl/ha.
  • Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι. Το φρούτο που συλλέγεται πρέπει να είναι φυσιολογικά ώριμο.
  • Πρέπει να ακολουθούνται οι παραδοσιακές οινοποιητικές τεχνικές και μέθοδοι.
  • Η ονομασία του κρασιού γίνεται με βάση το χωριό που ανήκει το αμπελοτεμάχιο και το τοπωνύμιο.
  • Κανένας παραγωγός δεν μπορεί να έχει περισσότερα από ένα ξηρό κρασί αυτής της κατηγορίας για κάθε χωριό και τοπωνύμιο.
  • Τα κρασιά βγαίνουν στο εμπόριο συνήθως τέλος του Απριλίου.


VDP.GROSSE LAGE®: Είναι σε αντιστοιχία με τα Grand Crus της Βουργουνδίας. Αφορά σε σταφύλια που προέρχονται από συγκεκριμένα κομμάτια ενός αμπελοτεμαχίου, τα οποία έχουν βρεθεί ότι έχουν ιδιαίτερες συνθήκες για να παράγουν ξεχωριστά κρασιά. Τα σταφύλια συλλέγονται αυστηρά με το χέρι. Είναι η αφρόκρεμα των κρασιών της ένωσης, ενώ τα αμπελοτεμάχια που τα παράγουν είναι από τα πιο ονομαστά της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Οι επιτρεπόμενες ποικιλίες που φυτεύονται ορίζονται ανά αμπελοτόπι.
  • Η μέγιστη απόδοση της παραγωγής σε αυτά τα αμπελοτεμάχια μπορεί να είναι 50 hl/ha.
  • Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι. Το φρούτο που συλλέγεται πρέπει να είναι φυσιολογικά ώριμο.
  • Πρέπει να ακολουθούνται οι παραδοσιακές οινοποιητικές τεχνικές και μέθοδοι.
  • Η ονομασία του κρασιού γίνεται με το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο. Οι ξηροί οίνοι από αυτά τα αμπελοτεμάχια φέρουν στο μπουκάλι εγχάρακτο το χαρακτηριστικό

GG (VDP.GROSSE GEWÄCHSE®). Τα κρασιά με αυξημένα υπολειπόμενα σάκχαρα αναγράφουν την κατηγορία ως: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese και Eiswein.
Κανένας παραγωγός δεν μπορεί να έχει περισσότερα από ένα ξηρό κρασί GG από ένα συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.
Τα γλυκά κρασιά από αυτά τα αμπελοτόπια δεν βγαίνουν στο εμπόριο πριν την 1η Μαΐου. Τα κρασιά GG δεν βγαίνουν στο εμπόριο πριν την 1η Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να ωριμάσουν 1 χρόνο σε ξύλινα βαρέλια και μπορούν να βγουν στο εμπόριο 1 χρόνο μετά, την 1η Σεπτεμβρίου.

Δείτε τα Single Vineyard Dy Rieslings του Dr. Loosen

Prädikat Wines

Η ταξινόμηση των Γερμανικών Κρασιών ως προς την ποιότητα τους εδράζεται στον βαθμό ωριμότητας των σταφυλιών.

Η ανώτατη κατηγορία ταξινόμησης χωρίζει τα κρασιά σε έξι υποκατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό γλυκύτητας την σταφυλιών.

Οι υποκατηγορίες (αρχίζοντας από τη χαμηλότερη) είναι οι εξής:

  • Kabinett (ξηρά προς ημίξηρα κρασιά)
  • Spätlese (ημιξηρα προς ημίγλυκα κρασιά)
  • Auslese (ημίγλυκα προς γλυκά κρασιά)
  • Beerenauslese (γλυκά κρασιά από βοτρύτη)
  • Trockenbeerenauslese (γλυκά κρασιά από βοτρύτη)
  • Eiswein (γλυκά κρασιά από σταφύλια που πάγωσαν πάνω στα κλήματα)

Δείτε τα Pradikat Rieslings του Dr. Loosen